İstihdam Kaydı
Danışman – Dünya Bankası (Şubat 2021'den beri)
Enerji ve Çevre Sektörlerinde Danışmanlık, Şubat 2021-devam ediyor.
Gerçekleştirimiş Çalışmalar:
- Emisyon ticareti planının (ETS) pilot uygulaması için yasal, kurumsal ve teknik çerçevenin geliştirilmesinde Türkiye'yi desteklemeyi amaçlayan Piyasaya Hazırlık için Ortaklık (PMR)-II Projesi'nin Uygulama Tamamlama Raporu'nun hazırlanması ve sonuçlandırılması.
- Kamu kurumları, projenin uluslararası danışmanları, cam, çimento, demir, çelik üreticileri gibi sektörler, dernekleri ve rafineriler dahil olmak üzere PMR-II Projesi'nin tüm paydaşları ile istişare.
- Projenin başarısının verimlilik, etkinlik ve alaka düzeyi açısından değerlendirilmesi.
- Proje uygulama birimi (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) ile koordinasyon kurmak.
- Proje çıktılarının gelecek faaliyetleri için önerilerde bulunmak.
- Sürdürülebilir Şehirler Projesi için enerji danışmanı.
- Güneş enerjisi projeleri, enerji verimliliği projeleri, led aydınlatma sistemi projeleri, rüzgar enerjisi projeleri ve jeotermal projeler gibi enerji projelerinin danışmanı olarak Dünya Bankası adına fizibilite raporlarının incelenmesi.
- Operasyonel el kitabının, proje bilgi dosyalarının, proje tedarik strateji belgelerinin gözden geçirilmesi.
- Manisa ve Adana İklim Değişikliği Eylem Planı Raporlarının gözden geçirilmesi.
- "Yeşil ve Geleceğin Şehirleri Projesi (Enerji Bileşeni için)" Enerji Danışmanlığı.
- "Türkiye'de Dağıtık Enerji Piyasasına Geçiş" projesinde Enerji Danışmanlığı.
- Dünya Bankasınca hazırlanmış Enerji Piyasası Raporlarının Gözden Geçirilmesi.
Baş Danışman – MRC Turkey
Türkiye'de Elektrik Piyasalarında Danışmanlık, Şubat 2021-Aralık 2023
Görev:
Enerji piyasalarında danışmanlık, raporların hazırlanması.
Uluslararası Finansmanlı Projelerin Proje Yönetimi:
- Ön Fizibilite Çalışmalarının Revizyon ve İyileştirilmesi Danışmanlık Hizmetleri ile Çevresel ve Sosyal Tarama Çalışmalarının Yürütülmesi (Güneş Enerji Santralleri için) (Grup-2).
- Türkiye'de Elektromobilite Teknolojilerinin Ölçeklendirilmesini Desteklemek için Elektrikli Araç Şarj Altyapısının Yaygınlaştırılması ve Teşvikler.
- Türkiye'de Jeotermal Kaynak Doğrulama için Risk Paylaşım Mekanizması.
Görev veya Proje Adı: TÜRKİYE ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ PROJESİ; Dünya Bankası tarafından finanse edilen Ön Fizibilite Çalışmalarının Revizyonu ve İyileştirilmesi ile Çevresel ve Sosyal Tarama Çalışmalarının Yürütülmesi (Güneş Enerjisi Santralleri için) Danışmanlık Hizmetleri (Grup-2)
Gerçekleştirilen faaliyetler:
12 farklı organize sanayi bölgesinde yer alan 12 farklı güneş enerjisi projesi için ön fizibilite raporlarının hazırlanması:
- Finansal ve ekonomik fizibilite
- Çevresel ve Sosyal Tarama
- Teknik fizibilite
Görev veya proje adı: Dünya Bankası tarafından finanse edilen Türkiye'de Elektrikli Araç Şarj Altyapısının Kurulması ve Türkiye'de Elektromobilite Teknolojilerinin Ölçeklendirilmesinin Desteklenmesi için Teşvikler
Gerçekleştirilen faaliyetler:
- Diğer ülkelerde öğrenilen en iyi uygulamalara ve derslere dayalı olarak altyapı geliştirme için temel kurallar önermek. Örneğin, bu, halka açık şarj cihazları için açık erişim politikasını içerebilir; diğer kuralların yanı sıra şarj ekipmanı ve ödeme platformlarının standardizasyonu.
- Elektrik şebekesi kapasitesi ve esnekliği, elektrikli araçların payında beklenen büyüme, optimum hızlı/yavaş şarj dengesi, kamu ve özel yerlerdeki (haneler dahil) istasyonların optimum sayısı/payı, şebeke üzerindeki yükü azaltacak ve verimliliği artıracak teknolojileri göz önünde bulundurarak şarj altyapısını sağlam ve uygun maliyetli bir şekilde kullanıma sunmak için en uygun stratejiyi (örneğin şehir merkezleri, ulaşım koridorları) belirlemek.
- Elektrikli araç ile ilgili mevcut politikaları, mevzuatı, standartları gözden geçirmek ve bağımsız ticari şarj altyapısı operatörlerinin önündeki engeller, izin ve lisanslama rejimi, maliyet tahsisi, teknik ücret, güvenlik gereksinimleri ve yeni iş modellerini teşvik etmek için diğer önlemler (örneğin, talep toplayıcılar için yeni yasal çerçeve) dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, elektrikli araç şarj altyapısının büyük ölçekli dağıtımı için düzenleyici boşlukları belirlemek.
- Türkiye'nin 10 yıllık iç pazar projeksiyonu ve elektrikli araçlar-PHEV-YG'lerin yıllık pazar payı tahmini ile uyumlu olarak elektrikli araçların yaygınlığını sağlamak için Türkiye'nin ekonomik yapısına en uygun teşvikleri (örneğin sübvansiyonlar, vergi indirimleri) önermek.
- Elektrikli araç şarj altyapısının konuşlandırılmasında ticari uygulanabilirlik elde etmek için sahipler, operatörler, arazi sahipleri, son kullanıcılar ve şebeke operatörleri arasındaki ilgili maliyet paylaşım mekanizmaları da dahil olmak üzere Türkiye'deki şarj istasyonları için olası sahiplik yapı(lar)ını analiz etmek.
- Önerilen sahiplik yapılarının ve iş modellerinin uygulanması için düzenleyici engelleri belirlemek.
- Ücretlendirme altyapısı sahipleri için devlet teşviklerinin (mali ve mali olmayan) uygulanmasının etkisini ve mevcut teşviklerin potansiyel olarak yeniden dağıtılmasını analiz etmek.
- Toplu taşıma araçlarına yönelik şarj hizmetlerinin ticarileştirilmesi amacıyla elektrikli araçlara yönelik şarj altyapısının potansiyel kullanımını belirlemek için finansal ve fizibilite analizi yapmak.
- Özellikle yüksek bina ortamlarında, şarj istasyonları ve bunların ağa (konut ve kamu) bağlantısı için konum yerleşimi, konumlandırma ve teknik ve güvenlik standartları gibi hususlarla ilgili uluslararası uygulamaları değerlendirmek.
Görev veya proje adı: Türkiye'de Jeotermal Kaynak Doğrulama için Risk Paylaşım Mekanizması
Gerçekleştirilen faaliyetler:
- Projeyi, RSM Operasyon Kılavuzuna uygun olarak geliştirmek.
- Başvuru sahiplerinin RPM Programına katılımı için beş yıllık bir süre içinde bir (veya ilk turda 18'den az başvuru veya ilk turda kapsam için 9'dan az arama sondajı projesi seçilirse veya ek fonlar mevcutsa) başvuru turunu organize etmek ve yönetmek. Bu çalışma, tüm başvuru belgelerinin hazırlanmasını, başvuru turlarının yürütülmesini ve idaresini, başvuru sahiplerinin sondaj ve iş planlarının ayrıntılı analizini, planlara dayalı olarak iyi başarı kriterlerinin oluşturulmasını ve başarılı başvuru sahipleriyle doğrudan sözleşme müzakerelerinin yapılmasını içermektedir ancak bunlarla sınırlı değildir.
- TKYB'nin web sitesinde açıklanan Çevresel ve Sosyal Çerçeve'de (ÇSYÇ) ayrıntılı olarak açıklandığı üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan çevresel ve sosyal uygunluk belgelerini ve Dünya Bankası (UTI) gerekliliklerine göre hazırlanmış çevresel ve sosyal etki değerlendirme belgelerini incelemek
- RPM kapsamındaki projelerdeki sondaj faaliyetlerini izlemek. Bu görev, onaylanmış çevresel ve sosyal belgelere uygun olarak uygunluk izlemenin yanı sıra saha ve kuyu kapatma faaliyetleri de dahil olmak üzere sağlık ve güvenlik gerekliliklerini kapsamıştır.
Genel Lisans ve İzinler Departman Müdürü -Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi
Toplam Yatırım $ 20 Milyar, Eylül 2015-Şubat 2021
Görev:
Gerçekleştirilen faaliyetler:
- Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'nin inşası ve işletilmesi için gerekli tüm lisansların yönetimi ve izlenmesi, lisanslama, devlet ilişkileri ve halkla ilişkilerin verimliliğini ve etkinliğini artırmak için stratejiler geliştirerek Hükümet (ve Kamu) İlişkileri Ekiplerinin yönetimi ve izlenmesi.
- Akkuyu Nükleer Projesi'nin lisans ve izinlerinin zamanında tamamlanması.
- Ruhsatlandırma ve izin sürecini kolaylaştırmak için farklı resmi makamlarla müzakerelerde bulunmak.
- Ruhsatlandırma işlemlerinin planlanması ve gerçekleştirilmesi için şirket departmanlarını koordine etmek.
- Tüm faaliyetlerin ilgili mevzuat ve takvime uygun olarak yürütülmesini sağlamak.
- Ulusal mevzuatın Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma'ya uygun olması için mevzuatı takip etmek, değişiklik önermek ve müzakereleri yürütmek.
- Yerelleştirme faaliyetleri (Türk Standartları ve GOST standartlarının karşılaştırılması), Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından üretim onayları, stratejik yatırım durumu, ithalat gözetim ve denetimleri (ithalat faaliyetleri için muafiyet alınması), inşaat faaliyetleri için izinler, şantiyedeki inşaat faaliyetleri için kalite planlarının ve uygulama projelerinin izlenmesi konularında şirketin farklı departmanlarına destek verilmesi.
- Sahadaki inşaat ilerlemesinin düzenli olarak izlenmesi.
- NGS'yi inşa etmek ve işletmek için teknik ve yasal/düzenleyici gereklilikler arasında bir köprü olarak mühendislik departmanını desteklemek.
- Kamu kurumları ve STK'ların yönetim kadrosu ile iyi ilişkiler kurmak ve sürdürmek.
- Türk kamu kurumları ve STK'lar ile resmi toplantılar düzenlemek.
- Nükleer Güç Santralinin inşası ve işletmeye alınması ile ilgili olarak Şirket'in gerekli birimleri ile Türk kamu kurumları arasında gerekli koordinasyonun sağlamak.
- Kamu kurumlarındaki olası yasal ve adli değişiklikler konusunda Hukuk Departmanına destek vermek ve bilgilendirmek.
- Olası ticari teşvik fırsatlarından yararlanılabilmesi için Finans Departmanına destek sağlamak.
- Tüm uluslararası ve devlet kurumlarıyla müzakere etmek için ana temas noktalarından biri olarak Hükümet İlişkileri faaliyetlerini geliştirmek, yönetmek ve izlemek.
- Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın Viyana'da düzenlenen Türk Nükleer Altyapısının Geliştirilmesi Teknik Toplantılarında konuşmacı olarak temsil etmek.
Ana başarılar:
- Türkiye'nin ilk nükleer santral projesidir ve yüksek düzeyde halk muhalefeti ve yetersiz yasal altyapı nedeniyle izinleri almak zorlu bir iştir.
- Tasarım onayları, arazi kullanım hakları ve inşaat izinlerinin alınması.
- Haziran 2016'da Üretim Lisansının alınması.
- Ekim 2017'de ormancılık ve diğer devlete ait araziler için nihai arazi kullanım haklarının alınması.
- 2017 yılında kazanılan Stratejik Yatırım Statüsü alma desteği.
- Ticaret Bakanlığı'nın 'Ürün Güvenliği ve Denetimi Hakkında Kararnameler' Kapsamında İthalat Denetimlerinden Muafiyet Alınması.
- Çelik ve kablolarda yerelleştirme faaliyetleri için farklı kamu kuruluşları ve Türk firmaları ile toplantıların (çalışma gruplarının) koordinasyonu.
- Ekim 2017'de Reaktör 1 için sınırlı çalışma izni alındı.
- Nisan 2018'de Reaktör 1 için İnşaat Lisansı alındı.
- Kasım 2018'de Reaktör 2 için Sınırlı Çalışma İzni alındı.
Enerji Uzmanı – Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)
Türkiye'de Elektrik, Doğal Gaz, Sıvılaştırılmış Doğal Gaz ve Petrol Piyasalarının Düzenlenmesi, Eylül'04-Eylül'15
Görev:
- Yıllık ve aylık olarak Enerji Piyasası Gelişim Raporlarının (elektrik, doğalgaz, petrol) hazırlanması ve lisans sahiplerinin mevzuata uygunluğunu kontrol etmek.
- Elektrik, Doğalgaz ve Petrol Piyasalarında mevzuata aykırılık durumunda yaptırım uygulamak.
- Lisanslı şirketlerin denetimini yapmak.
- Uluslararası Raporların Takibi (OECD Raporları, Uluslararası Enerji Ajansı Raporları).
- Uluslararası Enerji Ajansı ile ilişkileri koordine etmek.
Çevre Uzman Yardımcısı - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Çevresel Etki Değerlendirmesi ve ilgili mevzuatın hazırlanması, Kasım'01-Eylül'04
Görev:
- Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporlarının Değerlendirilmesi.
- ÇED ile ilgili Türk mevzuatının AB ile uyumlaştırılması.
- Stratejik Çevresel Değerlendirme ve ÇED uygulamaları hakkında pratik bilgi sahibi olmak için Hollanda'ya çalışma ziyaretleri.
- Türkiye'nin odak noktası olan Avrupa Çevre Ajansı ile ilişkilerin koordine edilmesi.
- Avrupa Çevre Ajansı'nın da yönetim kurulu üyesi olan Bakanlık Müsteşarına Kopenhag'daki Ajans yönetim kurulu toplantılarında eşlik etmek.
- "Türkiye Çevre Bilgi Veri Tabanının Oluşturulması" konulu AB projesinin koordinasyonu.
YAYINLAR
- Doktora Tezi: Türkiye Gün Öncesi Elektrik Piyasasında Rüzgar ve Güneş Enerjisi Santralleri için Optimum İhale Stratejisi
- Yüksek Lisans Tezi: Çevre ve Orman Bakanlığı için Balanced Scorecard Metodolojisinin Uygulanması
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda Enerji Uzmanı pozisyonunun elde edilmesi için yayınlanan tez
- Doğal Gaz Piyasasında Fiyat Oluşumuna İlişkin Uzun Vadeli İthalat Sözleşmelerinin Devri (2008)
BAŞARI
- Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES), Türkiye, 2000 yılında 83.000 aday arasında 440. sırada yer aldı.
- Kamu Görevlileri İşe Alım Sınavı (KMS), Türkiye, 2001 yılında 55.000 aday arasında 8. sırada yer aldı.
- EPDK İşe Alım Sınavı, Türkiye, 2004 yılında tüm adaylar arasında 1. sırada.